Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014

ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ. ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ!!!

Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014

 
 
 
 
 
 
ΑΟΡΙΣΤΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ - "ΜΑΪΜΟΥ" 
ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΚΙΝΗΜΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ 
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Αμετανόητη εμφανίζεται η κυβέρνηση, η οποία τάσσεται αναφανδόν υπέρ των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλε ηΕ.Ε. στη Ρωσία και οδήγησαν στα αντίμετρα της ρωσικής ηγεσίας εις βάρος των κρατών-μελών τηςΕυρωπαίκής 'Eνωσης, δημιουργώντας τρομερό προβλήματα στις ελληνικές εξαγωγές! Βαρύτατο είναι το πλήγμα για εξαγωγές, μεταποίηση, αγρότες καθώς και στις τιμές παραγωγού, οι οποίες παίρνουν την κατιούσα με κίνδυνο να μείνουν αδιάθετοι τόνοι αγροτοδιατροφικών προϊόντων!
Η κυβέρνηση τρέχει πανικόβλητη να προλάβει τις εξελίξεις,μοιράζοντας αόριστες......
υποσχέσεις για αποζημιώσεις - "μαϊμού" με σκοπό να καθησυχάσει αγρότες και εξαγωγείς. Πρώτα θα αναζητηθούν αγορές για τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων και «αν υπάρξουν απώλειες θα καταβληθούν αποζημιώσεις», λέει το ΥΠΕΞ. Οι αποφάσεις, που θέτουν εν αμφιβόλω την καταβολή αποζημιώσεων, ελήφθησαν σε μυστική συνάντηση Βενιζέλου-Χαρδούβελη την Παρασκευή(8/8).

ΒΑΡΥTATO ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΕΣ, ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ, ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ 
 ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ
Εν τω μεταξύ, ένα πραγματικό "τσουνάμι" αλυσιδωτών συνεπειών έχει επιφέρει στην εγχώρια αγορά το κλείσιμο της ρωσικής αγοράς!
Χιλιάδες είναι οι τόνοι αδιάθετων οπωροκηπευτικών και φρούτων και το ενδεχόμενο κραχ στις τιμές παραγωγών, αλλά και τεράστιου πλήγματος στους κλάδους μεταποίησης, εμπορίας, μεταφορών είναι προ των πυλών!
Αρχής γενομένης από τον πρωτογενή τομέα, ήδη σε απόγνωση βρίσκονται περίπου 25.000 παραγωγοί ροδάκινωννεκταρινιών, ακτινιδίων και σταφυλιών που αναζητούν τρόπο να διαθέσουν τα προϊόντα τους και να διασώσουν το εισόδημά τους.
Οι εκτιμήσεις θέλουν τα οπωροκηπευτικά και φρούτα να καταγράφουν απώλεια 200 εκατ. ευρώ από τη ρωσική εξέλιξη, καθώς χιλιάδες τόνοι θα μείνουν αδιάθετοι εξαιτίας της υπερπροσφοράς στην Ευρώπη, αλλά και της καθοδικής πορείας της εγχώριας ζήτησης, απόρροια και των μνημονιακών πολιτικών!

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Το πάγωμα στην υλοποίηση των συμβολαίων για εξαγωγές προς τη Ρωσία σηματοδοτεί τον αποκλεισμό της εν λόγω αγοράς για τα ελληνικά προϊόντα για τουλάχιστον μια πενταετία, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.
«Χρειάστηκε περίπου μια δεκαετία ώστε τα ελληνικά ροδάκινα να αποκτήσουν τα μερίδια που κατέχουν στη ρωσική αγορά. Πλέον η αντικατάστασή τους από άλλες χώρες δύσκολα ανακτάται», τονίζουν στην εφημερίδα παράγοντες της αγοράς, συμπληρώνοντας ότι «η επαναδιείσδυση στη Ρωσία θα χρειαστεί τουλάχιστον 4 - 5 χρόνια για τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και πάλι το στοίχημα θα είναι πολύ δύσκολο να κερδηθεί».
Παράλληλα, μεγάλο «θύμα» από τις κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία είναι η βιομηχανία τηςμεταποίησης-τυποποίησης καθώς τινάζονται στον αέρα τα επιχειρηματικά πλάνα πολλών επιχειρήσεων, ενώ διακόπτονται και οποιεσδήποτε επενδυτικές κινήσεις αφορούσαν την ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους. «Το αδιάθετο tonnage δεν αφήνει περιθώρια για σχεδιασμούς ανάπτυξης», αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της αγοράς.
Την ίδια ώρα ο κλάδος των μεταφορών βρίσκεται εκτεθειμένος, αφού μεσούσης της σεζόν φορτηγά γεμάτα ευπαθή προϊόντα έχουν σηκώσει χειρόφρενο καθώς έχασαν τον προορισμό τους.
Ακόμα και οι εργάτες συλλογής και συσκευασίας βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να διακόψουν την εργασία τους στο βαθμό που οι παραγωγοί αποφασίσουν να μην προχωρήσουν στη συγκομιδή των καλλιεργειών τους ή ακόμα και να μην προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις.
ΑΓΡΟΤΕΣ: ΝΑ ΑΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΙΑΘΕΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ.
Την άμεση απογραφή, απόσυρση και καταστροφή των φρούτων, ιδίως ροδάκινων, που μένουν στααζήτητα λόγω του ρωσικού εμπάργκο, καθώς και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες ζητούν οι ομάδες παραγωγών της Ημαθίας και της Κοζάνης, σε εφαρμογή αποφάσεων, οι οποίες ελήφθησαν σε χθεσινή σύσκεψη των εκπροσώπων τους στη Βέροια.
Παράλληλα, αποφάσισαν τη συγκρότηση κοινού μετώπου με ομάδες παραγωγών της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι οποίες συμμετέχουν στην Περιφερειακή Ένωση Διακινητών Φρούτων και Λαχανικών (AREFEL), ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση και διεκδίκηση στις Βρυξέλλες. Επίσης, οριστικοποιήθηκε η πραγματοποίηση συσκέψεων για το θέμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το επιμελητήριο Ημαθίας, την Τρίτη και τη Δευτέρα αντίστοιχα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο με την παραγωγή που βρίσκεται στην Ελλάδα και προοριζόταν για τη ρωσική αγορά, αλλά εκτείνεται και σε μια μεγάλη ποσότητα αγροτικών προϊόντων που βρισκόταν καθ' οδόν για τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, περίπου 3.000 ελληνικά φορτηγά που μεταφέρουν κυρίως νεκταρίνια και ροδάκινα είναι έτοιμα να κάνουν "αναστροφή". Γεγονός που αφενός θα οδηγήσει το φορτία "στα σκουπίδια" και αφετέρου θα αυξήσειτην ήδη τεράστια ζημιά που υφίστανται οι έλληνες παραγωγοί των προϊόντων αυτών.

ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ
Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, δήλωσε: «Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να ανοίξει άμεσα δύο χωματερές, σε Ημαθία και Πέλλα, ώστε να απογραφούν και να καταστραφούν οι αδιάθετες ποσότητες. Επίσης, ζητούμε από την κυβέρνηση να αποζημιώσει τους πληγέντες και στη συνέχεια να διεκδικήσει αυτές τις αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες».

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε ακόμη η σύγκληση έκτακτης σύσκεψης για το θέμα στο Επιμελητήριο Ημαθίας, τη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι εξαγωγείς της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας, της Κοζάνης και της Φλώρινας, ώστε να διαμορφωθούν κοινές θέσεις και αιτήματα. Τα αποτελέσματα της σύσκεψης θα τεθούν υπόψιν του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιου Καρασμάνη, σε σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο, στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης.
Όσον αφορά τη συμφωνηθείσα συγκρότηση κοινού μετώπου με τις ομάδες παραγωγών Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, που συμμετέχουν στην ARAFEL, αυτή θα συζητηθεί στη διάρκεια προσεχούς συνάντησης και στηρίζεται σε τρεις άξονες: απόσυρση και καταστροφή των ποσοτήτων που δεν μπορούν να διατεθούν, αποζημίωση των παραγωγών μέσω των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν προ τριετίας με το e-coli και χρηματοδότηση των τόκων για την άτοκη αναχρηματοδότηση των πληγεισών επιχειρήσεων.
Ο κ. Γιαννακάκης επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή στα ψυγεία των συνεταιρισμών των οργανώσεων παραγωγών μόνο της Ημαθίας υπολογίζεται ότι βρίσκονται αδιάθετοι 9.000 τόνοι ροδάκινου, που σε ποσοστό άνω του 50% επρόκειτο να προωθηθούν στη ρωσική αγορά (οι ακριβείς ποσότητες θα είναι γνωστές αμέσως μετά την απογραφή, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο), ενώ στους επόμενους μήνες έπονται τα ακτινίδια και η φράουλα, που επίσης θα πληγούν.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα φρούτα που τελικά δεν θα εξαχθούν, δεν είναι δυνατόν να διατεθούν σε νοσοκομεία, σχολεία ή φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως προτάθηκε από κάποιες πλευρές, καθώς αφενός αυτή τη δυνατότητα δεν την έχουν όλοι οι εξαγωγικοί φορείς, παρά μόνο οι αναγνωρισμένες από την ΕΕ οργανώσεις παραγωγών και αφετέρου το ροδάκινο είναι ευπαθές φρούτο και άρα δεν θα φτάσει στους αποδέκτες στην ιδανική κατάσταση.
Κατά τον ίδιο, δεν είναι εφικτή ούτε η χυμοποίηση των φρούτων, καθώς αυτά βρίσκονται ήδη συσκευασμένα σε τελάρα, η αφαίρεση των οποίων συνεπάγεται «τεράστιο κόστος», σε μια εποχή που η τιμή του χυμού είναι ήδη «εξευτελιστικά χαμηλή» και υπάρχει πλεόνασμα χυμού επιτραπέζιου ροδάκινου.
«Ήδη άρχισαν να μας πιέζουν για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των ήδη εξευτελιστικά χαμηλών τιμών. Πριν από λίγη ώρα, αγοραστής από μεγάλο σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα κάλεσε μέλος της ομάδας μας για να τον ρωτήσει πότε θα κατεβάσουμε κι άλλο τις τιμές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακάκης.
 
Iskra: Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΤΙΣ 
ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την εισαγωγή κατ' αρχήν αγροτικών και διατροφικών προϊόντων από τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ, που εφαρμόζουν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της, αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για την ευρωπαϊκή αγροτοδιατροφική και όχι μόνο, παραγωγή και πρώτα απ' όλα μια καταστροφική εξέλιξη για την ελληνική γεωργία, τα ελληνικά τρόφιμα και συνολικά την ελληνική οικονομία, σε μια περίοδο, μάλιστα, κρίσης, μεγάλης ανεργίας και λεηλασίας των εισοδημάτων του ελληνικού λαού.
Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να ακολουθήσει ως δορυφόρος το βρώμικο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι που παίζουν οι ΗΠΑ και οι κυρίαρχοι της ΕΕ σε βάρος του Ουκρανικού λαού και της Ρωσίας. Πολύ περισσότερο που αυτός ο βρώμικος ιμπεριαλιστικός στρατιωτικός και οικονομικός πόλεμος ειδικά σε βάρος της Ρωσίας έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα. Συνέπειες οι οποίες κατ' αρχήν είναι οικονομικές, πρώτα απ' όλα σε βάρος της αγροτιάς και της ελληνικής περιφέρειας αλλά και δυσμενέστατες συνέπειες που αφορούν την πολιτική θέση, την ασφάλεια της χώρας, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας.
Η Ελλάδα θα πρέπει να δηλώσει ευθέως ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει καμιά από τις κυρώσεις, που κακώς και ερήμην των λαών, αποφάσισε το άθλιο ιμπεριαλιστικό εξάμβλωμα των Βρυξελλών. Κυρώσεις που, ίσως, είναι μόνο στην αρχή και μπορεί να εγκαινιάσουν ένα ευρύτερο οικονομικό πόλεμο, με κίνδυνο να λάβει ακόμη πιο δραματικές διαστάσεις, ίσως και άλλες στρατιωτικές προεκτάσεις.
Η Ελλάδα οφείλει να διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι θέλει φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία,ότι αντιτάσσεται σε ένα νέο ψυχρό πόλεμο και σε νέα τείχη στην Ευρώπη και ότι η ενίσχυση των φιλικών ελληνορωσικών σχέσεων συνιστά στρατηγική επιλογή για τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό.
Η Ελλάδα οφείλει να εγκαταλείψει ένα στενό και μυωπικό ευρωκεντρισμό στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο, ο οποίος όχι μόνο είναι επιζήμιος και οξύνει την ελληνική κρίση αλλά και είναι μια επιλογή παρωχημένη, που υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και του ελληνικού λαού.

ΠΗΓΗ: Iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: