Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014

Μαθήματα νεοφιλελευθερισμού σε φοιτητές

 

Από τον Φούχτελ και τον Ανδριανόπουλο!!!!


 

 

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

 Έχουν περάσει 2 περίπου χρόνια από τότε που το Ε.ΠΑ.Μ έφερε στην επιφάνεια το θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ). Ένα θέμα που ήταν εντελώς αγνωστο στην Ελληνική κοινωνία και το οποίο και σήμερα ακόμη παραμένει έγνωστο σε μεγάλα στρώματα του λαού. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι πολιτικές ηγεσίες (και της αντιπολίτευσης), έχουν φροντίσει με το δικό τους τρόπο να αποσιωπούν κάθε κίνηση που εξελίσσεται γύρω από το θέμα αυτό.

 

Αυτή η αναφορά φυσικά και δεν έχει καταγγελτικό ή κριτικό χαρακτήρα μόνο για ...αντιπολιτευτικούς λόγους προς την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα την αξιωματική, αλλά απεικονίζει την πραγματικότητα που ζήσαμε και ζούμε. 

 

Υπενθυμίζουμε τη μεγάλη συγκέντρωση που είχε προκαλέσει το ΕΠΑΜ έξω από την ΤτΕ και αποδιοργάνωσε το συνέδριο που θα διεξήγετο εκεί με θέμα τις ΕΟΖ και με τη συμμετοχή του τότε υπουργού Αναπτυξης Χατζηδάκη και του Αντιπροέδρου της Βουλης Δραγασάκη . 

 

Σας υπενθυμίζουμε επίσης  τον αγώνα του πυρήνα ΕΠΑΜ Έβρου για την αποτροπή διεξαγωγής παρόμοιου συνεδρίου στη Σαμοθράκη, πάλι με τη συμετοχή  στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ (Μηλιός), που αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, ύστερα από το σάλο που δημιουργήθηκε. 

 

Και τέλος, αναφέρεται το γεγονός της υλοποίησης με Νόμο, της δυνατότητας δημιουργίας ΕΟΖ που πέρασε η κυβέρνηση από τη Βουλή " εν κρυπτώ". Και τώρα να που έρχεται η επιβεβαίωση για το θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, με τις ιδιαίτερες  προσπάθειες που καταβάλει ο εδώ τοποτηρητής της Γερμανικής κυβέρνησης και υφυπουργός της, ο πολύς κ. Φούχτελ, με την υποστήριξη προθύμων δημάρχων που συνεργάζονται με τη ξένη δύναμη για λίγα ψίχουλα που δίνονται ως αντιπαροχή των υπηρεσιών τους, πχ καμία υδροφόρα ή νοσοκομειακό αυτοκίνητο, αλλά  και άλλων προθύμων  προσώπων, όπως πχ ο κ. Ανδριανόπουλος, για την επιβολή καθεστώτος ΕΟΖ. Χαρήτε τους. 

Δ.Κυπριώτης

 

 Μαθήματα νεοφιλελευθερισμού σε έλληνες φοιτητές με «καθηγητές» τον Χανς Φούχτελ και τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο! Και μάλιστα σε «Θερινή Ακαδημία» στη Λέσβο, ώστε τα σεμινάρια να συνδυάζονται με διακοπές.


Της Βασιλικής Σιούτη

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ένα από τα γερμανικά πολιτικά ιδρύματα, που έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο μετά την κρίση και τη γερμανική κηδεμονία, το νεοφιλελεύθερο Friedrich Naumann, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Ιωάννης Καποδίστριας».


Το πρόγραμμα που είχε ως τίτλο «Βιώσιμη ανάπτυξη, Νησιωτικός χώρος και Οικονομική κρίση» πραγματοποιήθηκε το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου και οι γερμανοί βουλευτές που συμμετείχαν σε αυτό, έμειναν τόσο ευχαριστημένοι, που -όπως δήλωσαν- ανυπομονούν να έρθει η ώρα αυτοί οι νέοι να πάρουν την εξουσία. 


Από την ιστοσελίδα του γερμανικού ιδρύματος
Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που παρουσιάστηκαν τα μαθήματα αυτά από τους διοργανωτές του γερμανικού πολιτικού ιδρύματος στην ιστοσελίδα τους, σε άρθρο με τίτλο «Μαθαίνοντας από τους πολιτικούς» προβάλλοντας ιδιαιτέρως την παρουσία του γερμανού εντεταλμένου της καγκελαρίου Μέρκελ, Χανς Φούχτελ.

Στη «Θερινή Ακαδημία», όπως αναφέρουν, συμμετείχαν κι άλλοι γερμανοί πολιτικοί, πλην του Φούχτελ, όπως οι Katrin Albsteiger (CSU), Josef Rief (CDU) και Markus Tressel (Πράσινοι). 

Ο βουλευτής μάλιστα του γερμανικού κυβερνητικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU, μετά από συζήτηση με τους φοιτητές που συμμετείχαν, αναφώνησε -προφανώς ενθουσιασμένος- ότι μπορούν να ελπίζουν πως «η γενιά αυτή θα πάρει σύντομα τα ηνία στην Ελλάδα».

Αποκορύφωμα των σεμιναρίων, σύμφωνα με τους διοργανωτές ήταν η ομιλία (μαζί με workshop) του νεοφιλελεύθερου πολιτικού που χρειάστηκε να βγάλουν από τη ναφθαλίνη, του πρώην υπουργού της Ν.Δ, Ανδρέα Ανδριανόπουλου , με θέμα «Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες. Μια πρόταση ανάπτυξης για τις νησιωτικές περιοχές». Πρόκειται για ζώνες όπου στις επιχειρήσεις παρέχονται δωρεάν κτίρια, ηλεκτρικό και νερό , είναι απαλλαγμένες από φορολογία και μπορούν να βγάζουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό. Το «αντάλλαγμα» είναι οι θέσεις εργασίας που προσφέρονται -σε συνθήκες και μισθούς όμως σύγχρονου σκλάβου. Τις «Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες» προπαγανδίζει το ΔΝΤ ως παράγοντα ανάπτυξης, αλλά οι μόνοι που κερδίζουν από αυτό είναι οι επιχειρηματίες. 


Στο workshop για τις «Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες» υπήρξαν και ρόλοι, με επιλεγμένα ελληνικά νησιά, στα οποία έπρεπε να επιβάλλουν το καθεστώς αυτό, σε ένα παιχνίδι «προσομοίωσης». Το «τεστ» δηλαδή, ήταν να πάρουν ένα ελληνικό νησί και να το μετατρέψουν σε «Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» ξεπερνώντας τα «εμπόδια του κρατικού προστατευτισμού».

Έτσι ονειρεύονται κάποιοι την ανάπτυξη για την Ελλάδα. Και δεν κρύβουν ότι θέλουν να μετατρέψουν τα ελληνικά νησιά, αλλά και πολλές περιοχές της Ελλάδας, σε ζώνες όπου οι επιχειρηματίες θα έχουν μόνο δικαιώματα, δεν θα πληρώνουν φόρους, θα είναι ελεύθεροι να βγάζουν τα κέρδη τους έξω και θα τους παρέχονται τα πάντα δωρεάν από το κράτος, και οι κάτοικοι θα βρίσκουν εργασία, αλλά σε συνθήκες σκλαβιάς. Αν οι επιχειρηματίες μάλιστα είναι και Γερμανοί, μπορούμε να κατανοήσουμε και τον ενθουσιασμό των γερμανών βουλευτών, καθώς και την ανυπομονησία τους. Ίσως -και γιατί όχι;- να θέλουν να μετατρέψουν και όλη τη χώρα σε «αποκλειστική οικονομική ζώνη».

Η επίσκεψη του κ.Φούχτελ στο πρόγραμμαΔεν υπάρχουν σχόλια: