Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Η αντίδραση της κυβέρνησης δια στόματος Πρωθυπουργού στους Γερμανικούς εκβιασμούς! 

Η απάντηση  Τσίπρα στη Μέρκελ:

GREEK GOVERNMENT


Σχόλιο: Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον  το " παιχνίδι " των εκατέρωθεν δηλώσεων από "εταίρους" και κυβέρνηση και προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε μέσα από συμβολισμούς και λόγους, το που ακριβώς θα κάτσει η "μπίλια" της διαπραγμάτευσης, ευχόμενοι βέβαια όπως η θέση που θα πάρει, να είναι αυτήν τη φορά προς το μέρος των συμφερόντων της Πατρίδας μας και των Ελλήνων. 

Ίσως  κάποιος, απαντώντας αμέσως, μας πει  ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει, γιατί η θέση του ισχυρού στην διαπραγμάτευση αυτή δεν είναι από τη δική μας πλευρά και θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με την παρατήρηση αυτή, γνωρίζοντας τους κανόνες της διαπραγμάτευσης, 

Όμως, δεν θα θέλαμε με τόσο εύκολο τρόπο να αποδομήσουμε τις προσπάθειες που γίνονται, επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι η κυβέρνηση κρατάει στα χέρια της  και ένα μεγάλο όπλο! 

Αυτό της θέλησης του ελληνικού λαού να μην υποχωρήσουμε σε εκβιασμούς, από όπου και αν προέρχονται. 

Ίσως αυτό να έχει υπόψη του και ο πρωθυπουργός, που δήλωσε χθες σε όλους τους τόνους:

Δεν εκβιάζω – Δεν εκβιάζομαι

Γνώριζε η κυβέρνηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα απέσυρε την εγγύησή της από τα ελληνικά ομόλογα; Όχι, αν και θα έπρεπε. Να είχε, παραδείγματος χάριν, προειδοποίησει από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, που είναι μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ. Ήταν ένα από τα σενάρια που είχαν εξεταστεί ως προς τις αντιδράσεις του Βερολίνου;

Στις 9 Δεκεμβρίου ο Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι η ΕΚΤ θα κλείσει την ρευστότητα, γιατί το ίδιο είχε πράξει και στην περίπτωση της Ιρλανδίας και στην περίπτωση της Κύπρου. Και «συνταγή» που «πετυχαίνει», δεν την αλλάζεις…

Το ερώτημα είναι πως απαντά ο Αλέξης Τσίπρας στον εκβιασμό κα στην απαίτηση για παράταση του προγράμματος μετά τον Μάρτιο. 

Σε ανύποπτο χρόνο ο πρωθυπουργός έχει πει σε συνομιλητές του ότι δεν υποκύπτει σε εκβιασμό. Και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι  

«θα εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε και μας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Και είναι υποχρέωση και καθήκον μας να μην επιτρέψουμε οι πολίτες να εξαπατηθούν ξανά. Είμαστε κυρίαρχη χώρα, έχουμε δημοκρατία, έχουμε πρόγραμμα και συμφωνία με τον λαό μας. Αυτή τη συμφωνία θα την τιμήσουμε».

 Άρα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει θέση.

Στην συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου που έγινε την Πέμπτη και θα συνεδριάσει ξανά το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι κρατά την ίδια στάση. Ο πρωθυπουργός έκανε μία αποτίμηση των επισκέψεών του σε Λευκωσία, Ρώμη, Βρυξέλλες και Παρίσι και η εκτίμηση είναι θετική. «Καταφέραμε να αλλάξει η ατζέντα της συζήτησης στην Ευρώπη», είπε.

Η Αθήνα πιστεύει ότι δεν είναι απομονωμένη στην Ευρώπη. Αυτό φάνηκε ακόμη και στην συνεδρίαση της ΕΚΤ που έλαβε μία δύσκολη απόφαση για την χώρα. Μεγάλες χώρες (λένε για Ιταλία και Γαλλία, ακόμη και για Αυστρία) έφεραν αντιρρήσεις. Επομένως η Μέρκελ δεν έχει επιβάλλει τη γραμμή της.

Παράλληλα η Μέρκελ δεν έχει υποβάλει προτάσεις, ενώ η Ελλάδα το έχει κάνει. Η Αθήνα έχει παρουσιάσει στους συνομιλητές της ένα πλαίσιο με τις μεταρρυθμίσεις και τις δημοσιονομικές πολιτικές που θα εφαρμόσει. 

Αυτό το σχέδιο είναι η απάντηση στο τελεσίγραφο του Βερολίνου. «Η Ελλάδα δεν ξαναμπαίνει σε πρόγραμμα», έλεγε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης μετά την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου.

Ουσιαστικά η Γερμανία μόλις καταθέσει προτάσεις θα έχει ξεκινήσει αυτό που προσπαθεί να καθυστερήσει από τον Σεπτέμβριο του 2013: Τη διαπραγμάτευση.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα πήραν συγκεκριμένες οδηγίες για να δώσουν τις σημειώσεις τους που θα ενταχθούν στις προγραμματικές δηλώσεις. Και δεν είναι στην γραμμή της «κολωτούμπας». Ο πρωθυπουργός είπε και τώρα πως «η λιτότητα, δεν αποτελεί κανόνα της Ευρώπης και δεν αποτελεί ιδρυτική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας «ανοίγει» το παιχνίδι της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Είναι θετικός για να επισκεφθεί την Μόσχα ύστερα από την πρόσκληση του Πούτιν, και μάλιστα στην συμβολική ημερομηνία της 9ης Μαΐου.

Πριν από τον πρωθυπουργό θα έχουν πάει στη ρωσική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

 Πηγή: THE HUFFINGTON POST

Δεν υπάρχουν σχόλια: