Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

Η ΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ ΑΥΞΑΝΕΙ. ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ
 EKTAKTO

Μετά από τη διαρροή του εγγράφου ( non paper ) της Γερμανίας και τις πρώτες αντιδράσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, πριν καν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από τις  συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, το ευρώ-ιερατείο, υπακούοντας στα νεύματα του καθοδηγητή του, κτύπησε ύπουλα με σκοπό να πλήξει τις διαπραγματεύσεις, προετοιμάζοντας το έδαφος για την σημαντική σημερινή συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Σόιμπλε.

 Συγκεκριμένα:

 H Φρανκφούρτη έστειλε ηχηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει τώρα τις προτάσεις της, για να υπάρξει συζήτηση και συμφωνία επί ενός προγράμματος οικονομικής βοήθειας


Μετά από τη εξέλιξη αυτή  άρχισε να υποχωρεί το ευρώ και  εκτινάχτηκαν τα spreads !


Με την αιφνιδιαστική βραδινή αυτή  απόφαση της ΕΚΤ ανακοινώθηκε ταυτόχρονα ότι, αρχής γενομένης από τις 11 Φεβρουαρίου, δεν θα δέχεται ως ενέχυρα (collateral) ελληνικά ομόλογα. !!

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω ενεχύρων, θα συνεχιστεί κανονικά, αλλά μέσω του μηχανισμού ELA, δηλαδή από την Τράπεζα της Ελλάδος, με την έγκριση της EKT.

Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ σημαίνει πως η Φρανκφούρτη εκτιμά ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση του προγράμματος  στην Ελλάδα από την τρόικα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι  από τις 11 Φεβρουαρίου,
η ΕΚΤ σταματάει να παίρνει τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών και οποιοδήποτε ομόλογο έχει εκδοθεί από το ελληνικό Δημόσιο ή έχει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Η απόφαση αυτή επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου, δηλαδή μετά το τέλος της δίμηνης παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου. 
Η αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ, που σταματά να δέχεται τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου από τις 11 Φεβρουαρίου, είναι ένα ηχηρό μήνυμα της Φρανκφούρτης στην ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει τώρα τις προτάσεις της, για να υπάρξει συζήτηση και συμφωνία επί ενός προγράμματος οικονομικής βοήθειας.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ, «η αναστολή αποδοχής των ελληνικών ομολόγων είναι σύμφωνη με τους κανόνες του ευρωσυστήματος, επειδή σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι δυνατόν να υποτεθεί ότι θα υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση και αναθεώρηση του προγράμματος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, συνεπώς δεν υπήρχε -προφανής- λόγος να τεθούν οι ελληνικές τράπεζες, εκτός των πράξεων χρηματοδότησης της ΕΚΤ, 17 μέρες νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος.

Τι σημαίνει η απόφαση Ντράγκι;
Το παρασκήνιο και οι ερμηνείες


Η ανακοίνωση έγινε την ίδια ημέρα και ενώ έχει προηγηθεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, με τον Μάριο Ντράγκι.

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε επίσημη αντίδραση, ανακοίνωση κ.τ.λ. μετά τη συνάντηση και λίγες ώρες μετά ακολούθησε ο αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών από τις τακτικές πράξεις ρευστότητας της ΕΚΤ, αποτελεί προφανή έκφραση δυσαρέσκειας και αποδοκιμασίας των όσων είπε ο κ. Βαρουφάκης στον κεντρικό τραπεζίτη, Μάριο Ντράγκι.

Οι ελληνικές τράπεζες, από τις 11 Φεβρουαρίου, βρίσκονται πλέον στο έλεος του Μάριο Ντράγκι, καθώς η χρηματοδότησή τους εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από την έγκριση του E..L.A, που θα δίνει η ΕΚΤ.

Να σημειωθεί ότι, στις 13 Φεβρουαρίου, υπάρχει έκδοση εντόκων 1,4 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει και έκτακτη χρηματοδότηση, για να καλύψει το μέρος των εντόκων που θα ζητήσουν να πληρωθούν στη λήξη τους, οι ξένοι επενδυτές.Πως αντέδρασε το Υπουργείο Οικονομικών στο τελεσίγραφο της ΕΚΤ

Το υπουργείο Οικονομικών σε απάντηση του τελεσιγράφου της ΕΚΤ  να σταματήσει να δέχεται ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα, ανακοίνωσε ότι αυτή η απόφαση  δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας μας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του.


Επίσης  επισημαίνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του ότι:
''Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τη συγκεκριμένη απόφαση, ασκεί πίεση στο Euro group να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασής του στον E.LA."


 Ολοκληρώνοντας  το υπουργείο την ανακοίνωσή του καταλήγει λέγοντας ότι: 
«Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: