Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015

O Λαπαβίτσας ξαναχτύπησε: Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ τέλειωσε


 Σχόλιο:

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει η μελάνι από το προηγούμενο σημείωμα, που αναφερόταν και αυτό στις "αιρετικές" απόψεις του κ. Λαπαβίτσα, σε σχέση με τα υποστηριζόμενα από το κόμμα του και να, που για 2η συνεχή φορά επανέρχεται με δύο νέες συνεντεύξεις του, για να επιβεβαιώσει όσα υποστήριξε και πριν λίγες ημέρες. 

Αυτήν τη φορά δεν αναφέρεται τόσο έντονα, όπως πριν, στο βελούδινο διαζύγιο του ΣΥΡΙΖΑ  με την ΟΝΕ, αν και μιλάει και πάλι για συνεργασία με  τους "δήμιους"!!

Δεν θα θέλαμε να αντιπαρατεθούμε με τον κ. Λαπαβίτσα στην  οικονομική προσέγγιση του θέματος, μιας και δεν διαθέτουμε αυτήν τη γνώση.

Όμως  σε επίπεδο πολιτικής κριτικής και βλέποντας πόσο λάθος είναι η προσέγγισή του, κάνουμε τη σκέψη μήπως αυτή είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης τακτικής, την οποία και δεν επιθυμεί να εξωτερικεύσει. 

Πάντως και μόνο ότι εκφράζει αυτές τις απόψεις, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις σκληρές  κριτικές που ακολούθησαν την πρώτη του συνέντευξη από τους ίδιους τους συντρόφους του και όχι μόνο, είναι κάτι που αξίζει να τονιστεί και όχι να επιτιμηθεί.


Νέα συνέντευξη που θα προκαλέσει αντιδράσεις, έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας αυτή τη φορά στην εφημερίδα του Βερολίνου
«Der Tagesspiegel» και το «The Press Project International».

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Έχει έρθει η στιγμή για την Ελλάδα και τους εταίρους της να καταλάβουν πως μαστιγώνουν ένα νεκρό άλογο. Αντ' αυτού πρέπει να εργαστούν από κοινού για μια έξοδο που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συναίνεσης. Μετά από πέντε χρόνια κινδυνολογίας και παραπληροφόρησης, πρέπει να υπάρξει επιτέλους μια πραγματική δημόσια συζήτηση».

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων τόνισε: «Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει η εξής: να υπάρξει μια πολιτική ευθυγράμμιση των δυνάμεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη ή γενικά να παίξει το ρόλο του καταλύτη στην Ευρωζώνη. Αυτή η στρατηγική έχει φτάσει τώρα στο τέλος της. Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο καιρό θα μας πάρει για το καταλάβουμε. Είμαι αρκετά σκεπτικιστής. Δεν υπάρχει καμία πολιτική ευθυγράμμιση, αλλά μηχανισμοί των θεσμών και η λογική της νομισματικής ένωσης.

Όσοι πιστεύουν πως μια απλή πολιτική αλλαγή φτάνει για να μεταμορφώσει αυτή τη λογική, έκαναν λάθος. Αυτό που έχουμε δει είναι ότι το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωζώνης και ο ιδεολογικός μηχανισμός που επισυνάπτονται σε αυτόν, δεν είναι ευαίσθητοι στα επιχειρήματα που προέρχονται από τις εκλογικές ανακατατάξεις. Έτσι, η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup αντανακλά πάνω σε αυτό».

Σε ερώτηση αν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται το τέλος της στρατηγικής του κόμματος, ο κ. Λαπαβίτσας απαντά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας μεγάλος οργανισμός που αναπτύχθηκε γρήγορα. Δεν είναι ένα παραδοσιακό κόμμα της Αριστεράς γι' αυτό και έχει μια πληθώρα απόψεων και πολιτικών συνειδήσεων. Η ηγεσία του κόμματος γνωρίζει πως έχει μπροστά της μια πολύ δύσκολη απόφαση να πάρει.

Να επιμείνει στο προεκλογικό πρόγραμμα ή να αποδεχθεί αυτό που ζητούν οι θεσμοί (Brussels Group ή Τρόικα, πείτε το όπως θέλετε); Αυτά τα δύο δεν μπορούν να πάνε μαζί. Δεν υπάρχει μέση οδός. Δεν θα το επιτρέψει η Ευρωζώνη. Εάν πιστεύω πως η ηγεσία αιφνιδιάστηκε; Ναι, το υποθέτω ως ένα σημείο. Η ηγεσία πίστευε πως θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα μέσα στην Ευρώπη, να αλλάξει τις πολιτικές».

Κατά τον κ. Λαπαβίτσα, « η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει μια αληθινή εναλλακτική που είναι να φύγει από αυτή την αποτυχημένη νομισματική ένωση. Αυτός ήταν ξεκάθαρα ο μόνος δρόμος από την αρχή. Εάν πρέπει να εφαρμόσεις το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι ριζοσπαστικό, πρέπει να σκεφτείς σοβαρά πως θα το κάνεις στα όρια της Ευρωζώνης.

" Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει εντολή θα εκπληρώσει το πρόγραμμά του. Άμεσα ή έμμεσα έχει πάρει εντολή θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά αυτή η ερώτηση δεν τέθηκε ποτέ ευθέως στους πολίτες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: