Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015

Νέα σελίδα στο Κυπριακό μετά τη νίκη Ακκιντζί


Σχόλιο: Με κάθε επιφύλαξη και μέχρι νεώτερων και ασφαλέστερων πληροφοριών για το νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, που ήταν ο νικητής των εκλογών στη Β.Κύπρο, έναντι του Ντερβίς Έρογλου, αναδημοσιεύουμε τις ανταποκρίσεις από τη Λευκωσία.

Του Γιώργου Κασκάνη, Λευκωσία

Με ποσοστό 60% ο Μουσταφά Ακκιντζί επικράτησε θριαμβευτικά στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Κύπρο. «Καιρός να κλείσουμε τις πληγές και να προχωρήσουμε μπροστά», ανέφερε ο Ακκιντζί για το Κυπριακό.
Την αίσθηση μιας νέας δυναμικής αποκτά το Κυπριακό από την πρώτη κιόλας στιγμή της εκλογής του Μουσταφά Ακκιντζί στα κατεχόμενα. 

Χθες βράδυ, πριν ακόμα ανέβει στην εξέδρα της νίκης, επικοινώνησε με τον κ. Ακκιντζί ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος τον συνεχάρη, ενώ συμφώνησαν να έχουν συνάντηση τις αμέσως επόμενες μέρες.
Την επίλυση του Κυπριακού βλέπει ως βασική αποστολή του ο Μουσταφά Ακκιντζί Την επίλυση του Κυπριακού βλέπει ως βασική αποστολή του ο Μουσταφά Ακκιντζί

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο τουρκοκύπριο ηγέτη είχε και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Έσπρερ Μπαρθ Άιντε, ο οποίος επιστρέφει στην Κύπρο στις 4 Μαΐου με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο ίδιος ο κ. Ακκιντζί, μιλώντας στους οπαδούς του μετά τη σαρωτική νίκη επί του Έρογλου με ποσοστό 60%, είπε ότι η αποστολή του είναι η λύση του Κυπριακού. «Ως Τουρκοκύπριοι υποφέραμε το 1963, αλλά και οι Ελληνοκύπριοι υπέφεραν το 1974. 
Καιρός να κλείσουμε αυτές τις πληγές και να προχωρήσουμε μπροστά», είπε ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το θέμα της Αμμοχώστου με την ταυτόχρονη νομιμοποίηση του αεροδρομίου της Τύμπου και του λιμανιού της Αμμοχώστου.
 
«Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την ειρήνη στην Κύπρο»
Θετικά αποτιμά την εκλογή Ακκιντζί η Λευκωσία Θετικά αποτιμά την εκλογή Ακκιντζί η Λευκωσία

Η Λευκωσία από την πλευρά της χαιρέτισε την εκλογή Ακκιντζί, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εκφράζει την ελπίδα ότι θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. 

Θετική η ανταπόκριση και των πολιτικών κομμάτων, με εξαίρεση το ΔΗΚΟ του κ. Παπαδόπουλου, το οποίο εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικό.

Το σκηνικό χθες βράδυ στα κατεχόμενα θύμιζε κάτι από την εξέγερση των Τουρκοκυπρίων το 2002-2003, εναντίον του καθεστώτος Ντενκτάς. Εκατοντάδες νεαροί οπαδοί του Ακκιντζί φώναζαν το σύνθημα «Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την ειρήνη στην Κύπρο» και χόρευαν στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας υπό τους ρυθμούς κυπριακών παραδοσιακών τραγουδιών. 

Στο επιτελείο Ακκιντζί όπου έγιναν οι πρώτοι πανηγυρισμοί, μαζεύτηκαν και δεκάδες Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι πέρασαν το οδόφραγμα για να γιορτάσουν τη νίκη του μετριοπαθούς τουρκοκύπριου πολιτικού.

«Αλλαγή σκοπιάς» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο χαμένος των εκλογών Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος είπε ότι οι πολίτες έστειλαν μήνυμα, το οποίο πρέπει να πάρουν κυρίως τα κόμματα και οι πολιτικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: