Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015

O πόλεμος των αγωγών και η Γενοκτονία των ΑρμενίωνΚαι ξαφνικά τους έπιασε όλους η ευαισθησία και ο πόνος για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων έναν αιώνα μετά. Και ξεκίνησαν οι δακρύβρεχτες δηλώσεις για τη γενοκτονία, αρχής γενομένης από τον Πάπα Φραγκίσκο που γνωρίζει πως να ασκεί πολιτική μέσω του θρησκευτικού αξιώματος (γεωθρησκεία) ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν Γάλλοι, Ρώσοι ακόμη και οι Γερμανοί.
 
Λοιπόν, για να μην μας δουλεύουν για τα δήθεν αγνά συναισθήματα τους, ας δούμε λίγο το ρόλο της Αρμενίας στο γεωπολιτικό παιχνίδι και στην προσπάθεια που γίνεται για την κατάκτηση της κυριαρχίας στην Ευρασία.

Η Αρμενία είναι η χώρα κλειδί όπως εξελίσσονται σήμερα τα δεδομένα καθώς εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης, βρίσκεται ανάμεσα στις σφαίρες επιρροής της Ρωσίας και της Δύσης.

Η Αρμενία επίσημα Δημοκρατία της Αρμενίας, είναι μια χώρα της Ευρασίας ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία Θάλασσα στο Νότιο Καύκασο. Συνορεύει στα δυτικά με την Τουρκία, στα βόρεια με τη Γεωργία, ανατολικά με το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν στα νότια. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ανατολική Ευρώπη και τη Δυτική Ασία, ενώ είχε και έχει εκτεταμένους κοινωνικοπολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ευρώπη.

Πρώην Σοβιετική Δημοκρατία και τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης, η Αρμενία είναι σήμερα μέλος σε πάνω από 40 διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ άλλων στα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης, την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία στη Μαύρη Θάλασσα.

Συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ "Συνεργασία για την ειρήνη" (PfP) και στον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας. Είναι επίσης μέλος-παρατηρητής στην Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα και στο Κίνημα των Αδεσμεύτων. 

{Για όσους δεν γνωρίζουν το Κίνημα των Αδεσμεύτων, ή Κίνηση των Αδεσμεύτων γνωστότερη με το διεθνές αρκτικόλεξο ΝΑΜ, (εκ του Non-Aligned Movement), είναι μία διεθνής οργάνωση, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, μεταξύ των Αδεσμεύτων χωρών των οποίων η πολιτική δεν ευθυγραμμίζεται με την πολιτική των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ-Ρωσίας). Αποτελείται από 118 κράτη ενώ συμμετέχουν και 18 κράτη παρατηρητές. Πρόεδρος του κινήματος από το 2013 είναι ο Χασάν Ρουχανί (Ιράν)}


Επιστρέφοντας, τώρα, στο ρόλο της Αρμενίας, να θυμίσουμε πως τα ορυχεία της χώρας παράγουν χαλκό, ψευδάργυρο, χρυσό και μόλυβδο ενώ μικρά κοιτάσματα άνθρακα, φυσικού αερίου και πετρελαίου που έχουν εντοπιστεί δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί.  

Πιο σημαντικό ρόλο, όμως, παίζει η θέση της δίπλα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, περιοχή που αποτελεί πηγή διαμάχης ανάμεσα σ΄αυτήν και το Αζερμπαϊτζάν.
 
Από το  Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας θα κατευθύνεται στη κεντρική Ευρώπη ο Balkan Stream. 
 
Το Αζερμπαϊτζάν έχει προτείνει στη Ρωσία ως λύση για τη δημιουργία του νέου αγωγού, μέσω του δικτύου της εταιρείας ΔΕΣΦA (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου  που ελέγχει το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα).

Υπενθυμίζουμε πως
 η  αζέρικη εταιρεία “SOCAR” αγόρασε το Δεκέμβριο του 2013 με  400 εκατομμύρια ευρώ το 66% της ΔΕΣΦA. Αλλά, η  ολοκλήρωση της μεταφοράς του ποσοστού  στους Αζέρους είχε μπλοκαριστεί από την Κομισιόν, λόγω νομικών κωλυμάτων και φαίνεται πως εκκρεμεί ακόμη. Όπως και να έχει όμως, το Αζερμπαϊτζάν μπαίνει στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου.

Στη περιοχή του Καυκάσου η Ρωσία μέχρι στιγμή και όπως εξελίσσονται τα πράγματα βγαίνει παντοδύναμη, κάτι που δεν αρέσει ιδιαίτερα στην ενεργειακά εξαρτημένη Ευρώπη αλλά ούτε και στις ΗΠΑ. 
 
Μπορεί, λοιπόν, σε προηγούμενο χρόνο ο “South Stream” να ματαιώθηκε μετά τις αμερικάνικές πιέσεις, μπορεί η Κομισιόν να κατηγορεί τη Gazprom για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στις αγορές της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης αλλά ο πόλεμος των αγωγών δε σταματά εκεί. Το παιχνίδι συνεχίζεται και σε διπλωματικό επίπεδο. 
 
Οι πρόσκαιρες συμμαχίες απαιτούνται ακόμη κι αν αυτές έχουν να κάνουν με την άσκηση επιρροής στην περιοχή μέσω δηλώσεων. Έστω κι αν αυτή η δήλωση αφορά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. 
Γιώτα Χουλιάρα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: