Κυριακή, 3 Μαΐου 2015

Το διπλό νόμισμα θα είναι η χαριστική βολή για τους εργαζόμενους και τη χώρα.


Κυριακή, 3 Μαΐου 2015

           

του Δημήτρη Καζάκη 

Δεν ξέρω ποιός νοσηρός νους επίνοησε το διπλό νόμισμα ως πρόταση για την Ελλάδα του ευρώ. Αυτό που ξέρω είναι ότι η συγκεκριμένη πρόταση κυκλοφορεί στην πιάτσα από το καλοκαίρι του 2010. Εκπονήθηκε από τους τραπεζικούς κύκλους των ΗΠΑ και προμοτάρεται έκτοτε με πάθος από τους ακαδημαικούς κι αναλυτές πρωτίστως του Σόρος.

Διπλό νόμισμα σημαίνει παράλληλη κυκολοφορία δύο διαφορετικών νομισμάτων σε μια οικονομία. Το ένα είναι "σκληρό" υψηλής συναλλακτικής αξίας, ώστε να χρησιμεύει στον αποθησαυρισμό και τη συσσώρευση κεφαλαίου. Ενώ το άλλο είναι "μαλακό" ευτελούς αξίας που χρησιμεύει στις εσωτερικές συναλλαγές και τις πληρωμές αμοιβών.


Τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργεί μια "ανίερη συμμαχία" για το διπλό νόμισμα. Το προτείνουν από το εξωτερικό. Το προτείνουν κυβερνητικά στελέχη, ορισμένοι πάλαι ποτέ θιασώτες της δραχμής και προσφάτως ανανήψαντες ελέω πολιτικών φιλοδοξιών, αλλά και αρκετοί από εκείνους που αναθεματίζουν την έξοδο από το ευρώ και την εισαγωγή δραχμής, δηλαδή εθνικού νομίσματος.

Μάλιστα ορισμένοι από αυτούς το πάνε ακόμη πιο μακριά. Προτείνουν στη θέση του δεύτερου ευτελούς νομίσματος, την εισαγωγή μιας υποσχετικής, ενός IOU, που κοινώς αποκαλείται σκριπ (scrip). Πώς θα γίνει η εισαγωγή του; Πολύ απλά. Όταν η κυβέρνηση και οι δανειστές το αποφασίσουν θα αρχίσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις σε μισθούς, συντάξεις και δημόσιες δαπάνες σε σκριπ, δηλαδή με υποσχετικές. Μόνο και μόνο για να μείνουν τα ευρώ διαθέσιμα για την πληρωμή του χρέους.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να δεχθούν αυτά τα υποσχετικά, τα σκριπ. Το τι θα γίνει κατόπιν, το ξέρουν πολύ καλά όσοι πληρώθηκαν με ειδικά ομόλογα του δημοσίου, αντί για αποζημιώσεις όταν απολύθηκαν από την Ολυμπιακή. Θα πάνε οι κάτοχοι των σκριπ στον μπακάλη επί παραδείγματι και θα διαπιστώσουν ότι είτε δεν το δέχεται, είτε το δέχεται σε υποτιμημένη αξία της ονομαστικής του.

Το ίδιο και οι τράπεζες που θα συνεχίσουν να ζητούν την εξυπηρέτηση των δανείων σε ευρώ. Η μαύρη αγορά ευρώ και υποσχετικής (σκριπ) θα αρχίσει να καλπάζει. Οι υποτιμήσεις της υποσχετικής ως δεύτερου νομίσματος θα είναι τόσο απανωτές έναντι του ευρώ, που σε μικρό χρονικό διάστημα δεν θα αξίζει ούτε καν το χαρτί πάνω στο οποίο έχει τυπωθεί.

Η πληρωμή των αμοιβών της εργασίας σε δεύτερο νόμισμα, πολύ περισσότερο αν είναι σκριπ, καθώς και ο ταχύτατος ευτελισμός του έναντι του ευρώ, θα ρίξουν με τέτοια ταχύτητα τις αξίες ακινήτων και περιουσιών, ώστε πολυκατοικίες ολόκληρες, ή άλλα πολύτιμα ακίνητα θα αγοράζονται εξ ανάγκης έναντι ελάχιστων ευρώ.

Ποιός θα βγει κερδισμένος; Όποιος έχει αποθησαυρίσει ευρώ, καθώς η συναλλακτική του αξία έναντι του δεύτερου νομίσματος θα καλπάζει προς τα πάνω. Χαμένος θα είναι όποιος εξαρτάται από την εργασία του, ή τη σύνταξή του για να επιβιώσει κι έτσι θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνεται στο δεύτερο ευτελές νόμισμα, ή την υποσχετική (σκριπ).


Το διπλό νόμισμα έχει δοκιμαστεί από την αρχαιότητα. Δεν υπάρχει παρά μόνο ένας λόγος για την εισαγωγή του. Να ξεφτιλιστεί κυριολεκτικά η αξία της εργασίας, αλλά και οι αξίες των περιουσιών της πλειοψηφίας προς όφελος όσων έχουν συσσωρεύσει, ή αποθησαυρίσει το "σκληρό" νόμισμα. Όποιος λοιπόν το προτείνει σήμερα ως λύση για την Ελλάδα, είτε το κάνει από εγκληματική άγνοια, είτε επιδιώκει το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της χώρας στους αφέντες του ευρώ. 

Δημοσιεύτηκε στην kontranews της Κυριακής, 3/5/2015

4 σχόλια:

Alexandros Raskolnick είπε...

Ακριβώς όπως περιγράφει ο Καζάκης το scrip, αλλά ακριβώς έτσι, φαντάζομαι τη νέα δραχμή στην καθημαγμένη ελληνική οικονομία και γι' αυτό δε θέλω ούτε να το σκέφτομαι... Όσο για τα σενάρια διπλού νομίσματος, νομίζω ότι είναι φαιδρά...

Δημήτρης Κυπριώτης είπε...

Καλό θα είναι Αλέξανδρε να το έχεις και το σενάριο αυτό στο μυαλό σου. Που ξέρεις, ίσως το δεις ξαφνικά μπροστά σου και τότε.... να δω με τη ψυχραιμία θα το αντιμετωπίσεις. Όσο αφορά τη νέα δραχμή, δεν πειράζει. Όσοι δεν την θέλουν, όπως εσύ πχ, μπορεί να επιθυμούν να αργοπεθαίνουν με το ευρώ. Κέφι τους είναι δεν θα τα χαλάσουμε και για το λόγο αυτό.

Όττο είπε...

Ο λόγος για τον οποίο ο Αλέξανδρος, εξ όσων έχουμε κατά καιρούς συζητήσει, τάσσεται εναντίον της επιστροφής στη δραχμή στρατηγέ μου, είναι ότι αυτό θα ήταν άτοπο και καταστροφικό να συμβεί, δίχως ένα συνεκτικό και ορθολογικό πλάνο παραγωγικής ανασυγκρότησης, το οποίο κανένας δεν έχει μέχρι στιγμής εκπονήσει. Δεν τον κατηγορώ. Άλλωστε κι εγώ, όπως κι εκείνος, δεν έχουμε καμμία εμπιστοσύνη στο όποιο πλάνο έχει (??) εκπονήσει ο Καζάκης, ούτε στη σοβαρότητα εκείνων που ευαγγελίζονται κάτι τέτοιο. Θα ήταν λοιπόν ευχής έργον εάν εγκαταλείπαμε το καταραμένο ευρώ, όμως έχουμε τεράστιο έλλειμα πολιτικής εκπροσώπησης και αυτό δεν μπορούν να το καλύψουν οι εθνικοπατριωτικές κορώνες.

Δημήτρης Κυπριώτης είπε...

Αγαπητέ Όττο καλησπέρα. Κατανοώ τις αμφισβητήσεις για την ύπαρξη ενός πλάνου παραγωγικής ανασυγκρότησης από την πλυρά του ΕΠΑΜ θα έλεγα και όχι του Καζάκη, γιατί το έργο που έχει παραχθεί στην κατεύθυνση αυτή, είναι συλλογικό. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν εχει δοθεί η δυνατότητα αυτό το πλάνο(πρόγραμμα θα έλεγα)να απλωθε΄στον ελληνικό λαό ή σε πλατειές μάζες του , κυρίως από την αδυναμία του Μετώπου να βρει τα μεσα διάδοσης.Να συμφωνήσω λοιπόν στο σημείο αυτό, αλλά τι σας κάνει να εμπιστεύεστε καλλίτερα τα λόγια όλων αυτών που είτε κυβερνούν είτε θέλουν να κυβερνήσουν; Μήπως είδατε κανένα πρόγραμμα αυτής της μορφής ή όταν κυβερνούν παρατηρησατε να έχουν εφαρμόσει κάτι από αυτα που υποσχεθηκαν, πέραν της τακτοποίησης της κομματικής πελατείας;