Τρίτη, 18 Αυγούστου 2015

Τρεχει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας!

Εκτός του Ελληνικού, ήρθε  και η πώληση 10 ακόμα περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου

0 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015, 14:04
Έντεκα δρομολογημένες αποκρατικοποιήσεις θα παραμείνουν στο ΤΑΙΠΕΔ και θα ολοκληρωθούν σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δανειστές. 

Οι αποκρατικοποιήσεις αυτές δεν θα περιληφθούν στο νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, μέσω του οποίου θα πρέπει να συλλεχθούν 50 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της νέας δανειακής σύμβασης (30 χρόνια), και το αντίτιμό τους θα διατεθεί αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.


Ο κατάλογος με το νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα προχωρήσει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες (σ.σ ο σχετικός πίνακας θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο καθώς πρέπει να αναθεωρηθεί η νομοθεσία του 2012):

- Την επένδυση στο Ελληνικό

- Τα περιφερειακά αεροδρόμια. Από αυτά αναμένεται να υπάρξει τόσο ένα εφάπαξ έσοδο που μπορεί να φτάσει στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ όσο και ένα ετήσιο ποσό που θα αποτελέσει έσοδο του δημοσίου από τη λειτουργία. Μένει να φανεί αν το δεύτερο (σ.σ πρόκειται για σημαντικό ποσό καθώς θα αφορά σε περίοδο 40 ετών και μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 900 εκατ. ευρώ) θα αποτελέσει πόρο του ΤΑΙΠΕΔ ή του καινούργιου Ταμείου

- Την περιοχή Αφάντου στη Ρόδο

- Τα πλειοψηφικά πακέτα του ΟΛΠ και του ΟΛΘ (51% και για τις δύο εισηγμένες εταιρείες)

· Τη συμμετοχή του δημοσίου στον Αστέρα Βουλιαγμένης

- Τη συμμετοχή στο Ελευθέριος Βενιζέλος η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ.

- Την ΤΡΑΙΝΟΣΕ η διαδικασία για την πώληση της οποίας έχει ήδη δρομολογηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ

- Την έκταση στο Ποσείδι της Χαλκιδικής που έχει περιέλθει ήδη στην κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για έκταση 160 στρεμμάτων με θαλάσσιο μέτωπο 370 μέτρων στη χερσόνησο της Κασσάνδρας

Εκκρεμούν οι συζητήσεις για δύο ακόμη «φιλέτα» που θα συμπληρώσουν τον κατάλογο αλλά και το τελικό ποσό της απόδοσης που θα πρέπει να έχει αυτό το πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: