Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

Με αυτή την Τουρκία συνομιλείτε κυρία Μέρκελ;Ούτε να μιλήσουν δεν μπορούν οι Κούρδοι στην Τουρκία, στη χώρα το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της οποίας, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέλει να ανοίξει η ΕΕ.
 

Έτσι, “δημοκρατικά”, πάντα, ενεργώντας, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τον Κούρδο πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία, με την κατηγορία της άσκησης προπαγάνδας υπέρ «της τρομοκρατίας», επειδή είπε ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.
 

Ο Ελτσί, επικεφαλής του Δικηγορικού Συλλόγου της επαρχίας του Ντιγιάρμπακιρ, προέβη σε αυτή τη δήλωση στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk την περασμένη εβδομάδα, σε μία περίοδο κατά την οποία μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αντάρτες του PKK και στις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας και κλιμακώνεται η ένταση ενόψει των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου.
 

“Ακόμη και αν ορισμένες από τις ενέργειες του PKK έχουν τρομοκρατικό χαρακτήρα, το PKK δεν είναι ένα ένοπλο πολιτικό κίνημα”, είπε στη διάρκεια μίας εκπομπής διαλόγου. “Είναι ένα πολιτικό κίνημα με πολιτικά αιτήματα και με πολύ ισχυρή στήριξη από την κοινωνία”.
 

Συνοδευόμενος από τους υποστηρικτές του, ο Ελτσί παρέμεινε τη νύχτα της Δευτέρας στο γραφείο του περιμένοντας την αστυνομία με το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του το οποίο εξέδωσε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.
 

“Αν ένας πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου υφίσταται ποινική δίωξη και συλλαμβάνεται εξαιτίας μίας δήλωσής του, αυτό δείχνει ξεκάθαρα σε τι επίπεδο βρίσκεται η δημοκρατία και η ελευθερία της έκφρασης σε αυτή τη χώρα”, δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους στο γραφείο του.
 

Ο Ελτσί είπε ότι περίμενε όλη την ημέρα στο γραφείο του, μέσα στην δικαστική αίθουσα του Ντιγιάρμπακιρ, για μία πρόσκληση να εμφανιστεί και να καταθέσει ένορκα.
 

Δυνάμεις της τουρκικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας τον μετέφεραν περίπου στις 2:20 πμ τοπική ώρα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Δικαστήριο της περιοχής Μπακίρκεϊ της Κωνσταντινούπολης πρόκειται να τον ανακρίνει, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο Ελτσί αντιμετωπίζει την κατηγορία της “προπαγάνδισης υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης”.
 

Η Ομοσπονδία Δικηγορικών Συλλόγων ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με μία δήλωση ότι το PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά πρόσθεσε ότι το ένταλμα σύλληψης είναι “παράνομο” διευκρινίζοντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο στην περίπτωση που ο ύποπτος αρνείται να παρουσιαστεί και να καταθέσει ενώπιον δικαστηρίου.
 

Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Από το 1984 διεξάγει ένοπλο αγώνα για μεγαλύτερη αυτονομία των Κούρδων στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία, ένας αγώνας που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 40.000 ανθρώπους.
 

Η κυβέρνηση ξεκίνησε ειρηνευτική διαδικασία με τον φυλακισμένο ηγέτη της οργάνωσης Αμπντουλάχ Οτσαλάν το 2012, αλλά η εκεχειρία κατέρρευσε τον Ιούλιο και εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις που ακολούθησαν.
 

Κατά τα άλλα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόθυμη να κάνει τα “στραβά” μάτια, ανοίγοντας τον δρόμο ένταξης στην Ένωση σε ένα κράτος που δεν σέβεται κανένα ανθρώπινο δικαίωμα και καμία διεθνή συμφωνία ή απόφαση που δεν την εξυπηρετεί.
 
Πηγή Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Ντιγιαρμπακίρ, Τουρκία

Δεν υπάρχουν σχόλια: