Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016

Ανατροπή σεναρίων στη Συρία! Τα δεδομένα αλλάζουν!

 
 

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας, καθώς αλλάζουν τα δεδομένα με όσα προέκυψαν τις τελευταίες ώρες, εξελίξεις που αποδεικνύουν το πόσο κυνική και ψυχρά υπολογιστική είναι η διεθνής πολιτική, καθώς επίσης ότι φιλίες δεν υπάρχουν, παρά μόνον εθνικά συμφέροντα, όπως τα αντιλαμβάνονται κάθε φορά οι πρωταγωνιστές…

Η πρώτη εξέλιξη είναι η συμφωνία της Μόσχας με το Ριάντ για την ανάγκη διπλωματικής διευθέτησης της συριακής κρίσης, με τη ρωσική πλευρά να προσκαλεί τον Σαουδάραβα μονάρχη για επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία καθώς αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει, ότι οι Σαουδάραβες αδειάζουν τους Τούρκους, ενώ ο Ερντογάν πόνταρε στην υποστήριξη του Ριάντ για να στηριχτούν έστω κατ’ ελάχιστο τα σχέδιά της για τη Συρία που έχουν καταρρεύσει… Στην κεντρική ανάρτηση της ημέρας είχε ορθά παρατηρηθεί ότι οι Σαουδάραβες έχουν κάνει πίσω… (βλ. http://www.defence-point.gr/news/?p=147030).

Η δεύτερη είναι και η πιο κραυγαλέα εξέλιξη και αφορά στο άδειασμα του Μπασάρ Αλ Άσαντ από τη Μόσχα, με τους Ρώσους να του διαμηνύουν ότι αν ακολουθήσει δική του αυτόνομη ατζέντα δίχως την έγκρισή τους, τότε «μπορεί να καταλήξει σε μια κατάσταση πολύ δύσκολη».
Τις δηλώσεις που αλλάζουν το τοπίο σε σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα, τις έκανε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, σε συνέντευξη στην Kommersant, με όσα λέει να αποτελούν σαφέστατη προειδοποίηση του Κρεμλίνου στον Άσαντ, εάν δεν «αδειάσουν» τον Τσούρκιν που δήλωσε ότι μεταφέρει προσωπικές του απόψεις, αν και ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν διαβεβαίωσε για την προσήλωση της Μόσχας στη διπλωματική διευθέτηση…

Το περιεχόμενο της προειδοποίησης στον Σύρο ηγέτη, είναι να υπαναχωρήσει από «ακραίες» δηλώσεις περί κατάληψης όλης της Συρίας στις οποίες προσφάτως προέβη, δηλώσεις στο Γαλλικό πρακτορείο που χαρακτηρίζονται «επιζήμιες» για τις ρωσικές διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός.


Αν η Δαμασκός θεωρεί ότι «δεν χρειάζεται μια κατάπαυση του πυρός και ότι πρέπει να πολεμήσει μέχρι τη νίκη, η σύγκρουση αυτή θα διαρκέσει για πολύ καιρό ακόμη, αυτό προκαλεί φόβο και μόνον στη σκέψη», δήλωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Τσούρκιν, προσθέτοντας ότι αν ο Άσαντ ακολουθήσουν τα βήματα της Μόσχας, θα μπορέσει να εξέλθει από την κρίση «με αξιοπρέπεια».

Με τη συνέντευξη αυτή η Μόσχα προσπαθεί να παράσχει διαβεβαιώσεις στη διεθνή κοινότητα ότι είναι εταίρος που εννοεί τα περί συμβιβασμού και πολιτικής διευθέτησης της κρίσης, αλλά και ότι ως στόχο έχει να σταθεροποιήσει τη Συρία, ενώ στην προσπάθεια αυτή δεν υπάρχουν «ταμπού». Διαμηνύει δε ότι είναι έτοιμη για συμβιβασμούς με τη διασφάλιση του σεβασμού των ρωσικών ζωτικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή.

Στόχος είναι να γίνει πράξη μέχρι το τέλος της εβδομάδας η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε στο Μόναχο μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και των βασικών συμμάχων τους στο συριακό, χωρίς τη συμμετοχή των αντιμαχομένων.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι ΗΠΑ-Ρωσίας συναντήθηκαν πάλι στη Γενεύη για να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες, ενώ η μεγαλύτερη υποχώρηση της Μόσχας είναι η αποδοχή της διπλωματικής διαδικασίας τη στιγμή που επελαύνουν οι σύμμαχοί της στο έδαφος με την αεροπορική της υποστήριξη.
 defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια: