Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να εκφοβίσει τη Μόσχα με την «Anaconda»

© AFP 2016 / MAREK JEZIERSKI
Χιλιάδες στρατιώτες συμμετέχουν σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Πολωνία με την κωδική ονομασία "Anaconda". Με την κίνηση αυτή η συμμαχία επιδιώκει να δείξει ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης  βρίσκονται υπό την προστασία του και να στείλει ένα μήνυμα εκφοβισμού στη Μόσχα, ανέφερε το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF.


Συνολικά 31.000 στρατιώτες από 24 χώρες λαμβάνουν μέρος στους ελιγμούς της "Anaconda", τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στην ιστορία της ελεύθερης Πολωνίας.

Με αυτόν τον ελιγμό, το ΝΑΤΟ επιδιώκει να αποδείξει ότι έχει λάβει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης υπό την προστασία του και να στείλει ένα μήνυμα αποτροπής προς τη Ρωσία, ανέφερε το  ZDF.

Ρωσικές αρχές έχουν επικρίνει επανειλημμένα αυτό το είδος της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, θεωρώντας ότι αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλειά της

"Δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής, λόγω αυτών των ασκήσεων στην περιοχή. Οι εντάσεις υφίστανται  εδώ και καιρό. Είμαστε ήδη σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία η  οποία θα μπορούσε να οδηγήσει  σε αλλαγή των συνόρων στην Ευρώπη, είπε Wojciech Lutsak, εκδότης του στρατιωτικού περιοδικού  Raport είπε, όπως αναφέρει το RT.

Στις αρχές Ιουλίου, η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία θα αποφασίσει για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των στρατευμάτων στη χώρα. Η κίνηση αυτή θα καταδείξει μια διακριτική και επικίνδυνη γραμμή μεταξύ αποτροπής και πρόκλησης.

«Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Και, ως εκ τούτου, αναμένουμε την  ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ για να αισθανόμαστε ασφαλείς. Λέω πάντα, το σημείο κλειδί είναι όχι μόνο ότι η Πολωνία είναι στη συμμαχία, αλλά και ότι η συμμαχία είναι στην Πολωνία, "δήλωσε ο Πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda.

Το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει  την στρατιωτική παρουσία του  στην Ευρώπη, ιδίως σε κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, από το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης, επικαλούμενο υποτιθέμενη παρέμβαση της Ρωσίας σε αυτή τη σύγκρουση ως δικαιολογία για την κίνηση. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας την  στρατιωτική συγκέντρωση του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας  πρόκληση.

Η επικείμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη σύνοδος κορυφής της συμμαχίας, δεδομένου ότι η  πολωνική πρωτεύουσα αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερους από 2.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 26 αντιπροσωπειών από τους εταίρους του ΝΑΤΟ και των παρατηρητών.

Από το Κουτσαβάκι
http://sputniknews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: