Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016

Πεδίο θερμής αντιπαράθεσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας θα είναι η Μαύρη Θάλασσα .To γνωστό αμερικανικό Κέντρο Σκέψης και Στρατηγικών Ερευνών, Stratfor, που όπως είναι γνωστό εκφράζει τις απόψεις της CIA, σε μια τελευταία του πρόβλεψη αναφέρει ότι το νέο πεδίο θερμής αντιπαράθεσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας θα είναι η Μαύρη Θάλασσα. Εκεί σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, προβλέπεται να υπάρξει και θερμό επεισόδιο με απρόβλεπτες συνέπειες για τη παγκοσμία ειρήνη. Αυτή ήταν η πρόβλεψη που ανησύχησε ιδιαίτερα τον τουρκικό τύπο


Όπως αναφέρεται, η ανάκτηση από την Ρωσία της στρατηγικής σημασίας χερσονήσου της Κριμαίας έχει ενδυναμώσει την ρωσική ναυτική και όχι μόνο παρουσία στην περιοχή, κάτι που το ΝΑΤΟ έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει δυναμικά με την ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία του μέσω μεγάλων αεροναυτικών ασκήσεων.


Στο σημείο όμως αυτό υπάρχει το ζήτημα της συνθήκης του Μοντρέ του 1936, στη οποία προβλέπεται ότι δεν μπορούν πολεμικά  πλοία χωρών που δεν βρέχονται από τη Μαύρη θάλασσα να παραμένουν επί αρκετό και υπό προϋποθέσεις χρονικό διάστημα στην περιοχή και εδώ είναι ένα σημείο όπου η Ρωσία αντιδρά άμεσα και έντονα.


Το ΝΑΤΟ στην περίπτωση αυτή εκμεταλλεύεται χώρες όπως είναι η Βουλγαρία , η Ρουμανία και η Τουρκία, που ανήκουν μεν στη συμμαχία, για να διοργανώνονται μεγάλες ασκήσεις όπως η πρόσφατη Breeze-2016,  που στρέφονται άμεσα κατά της Ρωσίας. 

Η κατάσταση αυτή όμως διαμορφώνει μια άμεση απειλή γενικότερης ανάφλεξης.


Το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με το Stratfor, η Τουρκία , που ανησυχεί έντονα από τη διένεξη του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, ‘έχει ήδη προβάλλει έντονες αντιρρήσεις στην τακτική αυτή. 

Έτσι και ενώ η Ρουμανία στηρίζει το ΝΑΤΟ, η Βουλγαρία και κυρίως η Τουρκία αναμένεται  να αποστασιοποιηθούν καθώς δεν θέλουν με τίποτα να προκαλέσουν ένταση στις σχέσεις τους με τη Ρωσία στην περιοχή και να υποστούν τις συνέπειας αυτής της Ένωσης.

Βλέπετε ο φόβος φυλάει τα έρμα!!

 Δημήτρης Κυπριώτης
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: