Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2016

Τελικά οι Έλληνες θα μείνουν "ξεβράκωτοι"Ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει στο ελληνικό Δημόσιο:

Ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει στο ελληνικό Δημόσιο
του Προκόπη Χατζηνικολάου
Το ποσό των 220 εκατ. ευρώ δεν κατάφεραν να πληρώσουν στην εφορία τον Ιούλιο οι επιχειρήσεις (ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος) ενώ τα νοικοκυριά άφησαν τον ίδιο μήνα απλήρωτους φόρους ύψους 335,5 εκατ. ευρώ. Η ζοφερή εικόνα των στοιχείων της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων είναι αποτέλεσμα της υπερφολόγησης νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που όπως φαίνεται δεν πρόκειται αναστραφεί.

Αναλυτές σημειώνουν ότι χρόνο με το χρόνο θα κλείνουν περισσότερες επιχειρήσεις καθώς τα χρέη τους θα αυξάνονται προοδευτικά (τόσο στο δημόσιο όσο και στα ταμεία) συμπαρασύροντας την ίδια στιγμή σε έναν απίστευτο γολγοθά επιχειρήσεις που σήμερα μπορεί να είναι υγιείς αλλά και φορολογούμενους (που θα περάσουν στην ανεργία) οι οποίοι δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους και θα οδηγηθούν στην εκποίηση περιουσιακών τους στοιχείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τον Ιούλιο δεν πληρώθηκαν φόροι ύψους 811 εκατ. ευρώ και συνολικά στο επτάμηνο του 2016 οι απλήρωτοι φόροι έφθασαν στο ποσό των 7,61 δισ. ευρώ. 

 Από τα στοιχεία του υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών οφείλεται στην «καταιγίδα» των φόρων που επιβλήθηκαν από τις αρχές του 2016 μέχρι και σήμερα. Μάλιστα στο επτάμηνο του έτους τα ληξιπρόθεσμα χρέη παρουσίασαν αύξηση 21,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και κατά 5,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Τα δύσκολα όμως είναι μπροστά καθώς φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις καλούνται μέχρι το τέλος του έτους να πληρώσουν τεράστια ποσά φόρων τα οποία προσεγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ. Από αυτά τουλάχιστον 5 με 7 δισ. ευρώ δεν θα καταβληθούν λόγω της εξάντλησης της φοροδοτικής τους ικανότητας. Αν μάλιστα συνυπολογισθούν τα λουκέτα που υπολογίζουν οι επαγγελματικοί φορείς αλλά και οι πτωχεύσεις πολύ μεγάλων επιχειρήσεων (ενδεχομένως και από τον χώρο των media) τότε η ζημιά για τον προϋπολογισμό θα είναι τεράστια ενώ χιλιάδες νοικοκυριά θα μπουν αναγκαστικά στην λίστα των οφειλετών του δημοσίου.

Η οικονομική ανέχεια γίνεται αντιληπτή από τον αριθμό των νέων οφειλετών του δημοσίου, οι οποίοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν τους φόρους τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία το Ιούλιο προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των οφειλετών 125.590 φυσικά και νομικά πρόσωπα (συνολικά ανήλθαν σε 4.128.962.  

Δηλαδή ένας στους δύο Ελληνες χρωστάει στο ελληνικό δημόσιο.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη συμπεριλαμβανόμενων και των παλαιότερων (προ του 2016) διαμορφώθηκαν σε 90,428 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν:

1. Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα (αυτά που δημιουργήθηκαν προ του 2016) χρέη ανέρχονται στο ποσό των 82,8 δισ. ευρώ. Εξ αυτών:

-  Περισσότερα από 8,δισ. ευρώ χρωστούν οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινή ωφελείας και οι δημοτικές επιχειρήσεις

-  Περίπου 12 δισ. ευρώ οφείλουν πτωχευμένες επιχειρήσεις, το οποίο δεν πρόκειται να εισπραχθεί από το ελληνικό δημόσιο

-  Περισσότερα από 62,2 δισ. ευρώ οφείλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα

-  Περί τα 157 εκατ. ευρώ οφείλονται από μαϊμού εταιρίες και πλασματικούς ΑΦΜ. 

2. Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο ανέρχεται στα 7,6 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 21,3% σε σχέση με το αντίστοιχο χρέος που είχε δημιουργηθεί στο επτάμηνο του 2015. Ωστόσο το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο καθώς δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί από έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων,  μη καταβολή μισθωμάτων, από καταπτώσεις εγγυήσεων, μη καταβολή προστίμων και παραβόλων.

3. Μόνο τον Ιούλιο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρου ύψους 811 δισ. ευρώ, ενώ τον αντίστοιχο Ιούλιο του 2015 οι απλήρωτοι φόροι είχαν ανέλθει στα 388 εκατ. ευρώ.

4 Από το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος στο επτάμηνο του έτους εισπράχθηκαν 1,67 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος πρέπει να εισπραχθούν 2,05 δισ. ευρώ.

5. Από το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος εισπράχθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου  1,07 δισ.  ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχει εισπραχθεί το 23% του νέους χρέους που δημιουργηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: