Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

Ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών από την Άγκυρα


Ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών από την Άγκυρα

 
Του Δημήτρη Κυπριώτη
 
Ελάχιστοι είναι εκείνοι προφανώς που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθεί τον ξέφρενο ρυθμό εξοπλισμων που έχει αναπτύξει η Τουρκία. Άλλο αυτό και άλλο να έρχονται οι δανειστές και να επιβάλουν νέα περικοπή αμυντικών δαπανών από τις ήδη "πετσοκομένες" που δεν μπορούν ούτε την απλή συντήρηση των υπαρχόντων  εξοπλισμών να εξασφαλισουν.
 
Βέβαια αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος, γιατί η άλλη έχει να κάνει με την ανυπαρξία στρατηγικής στην  αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, πέραν από τις συνεχείς υποχωρήσεις μας σε όλα τα μέτωπα. Έτσι λοιπόν βρίσκΕι την ευκαρία ο Ερντογάν όλο και περισσότερο και στην κυριολεξία "ξεσαλώνει" με δηλώσεις αλλά και με προκλήσεις των τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων στο Αιγαίο.
 
Το «θερμόμετρο» της έντασης ανέβηκε  και πάλι στο Αιγαίο τις τελευταίες εβδομάδες,ακόμη και την ημέρα της επίσκεψης Ομπάμα, καθώς ο δικτατορας -σουλτάνος, μέσω δημόσιων προκλητικών εμφανίσεων ξεδιπλώνει τα «σύνορα της καρδιάς» του και εγείρει θέμα «χαμένων πατρίδων» ακόμη και στο Αιγαίο αναθεματίζοντας και αυτή  τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Παράλληλα η Τουρκία ανακοινώνει νέα αγορά «μαμούθ» υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών και την ίδια ώρα η Ελλάδα πιέζεται ασφυκτικά από τους δανειστές να περικόψει 400 εκατ. από τις αμυντικές δαπάνες κατά το τρέχον έτος, όπως είχε υποσχεθεί τον περασμένο Αύγουστο κατά την πρώτη αξιολόγηση!

Η Αθήνα την περασμένη Τρίτη ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ κατά την εδώ επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπ. Ομπάμα. Αφενός να μην αποχωρήσει το ΝΑΤΟ και κυρίως οι αμερικανικές αεροναυτικές δυνάμεις από την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, παραμένοντας ως «εγγυήτριες δυνάμεις», και αφετέρου να παραχωρηθεί στην Ελλάδα στρατιωτικό υλικό που αποσύρεται από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. 
 
Τη συνέχεια αυτών των κινήσεων θα τη δούμε στο άμεσο μέλλον, όταν όμως ευθέως  αναγνωρίζουμε και παραχωρούμε  σε τρίτους την ασφάλειά μας, πράγμα πρωτοφανές ιστορικά, τότε δεν προιωνίζονται καλές ημέρες. Μακάρι να διαψευσθούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: