Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018

Έρχεται λουκέτο στη Ναυτική Διοίκηση Β. Ελλάδας σε Θεσσαλονίκη και στη Ναυτική Διοίκηση Ιονίου στην Πάτρα!


Δημήτρης Κυπριώτης

Και από τις στήλες αυτές είχαμε αναφερθεί και τονίσει παλαιότερα ότι ο αγωγός ΤΑP στην Β. Ελλάδα, αλλά και η διάθεση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης στις Η.Π.Α για την δημιουργία νέας στρατιωτικής Βάσης, καθώς επίσης και η τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στη Θαλάσσια περιοχή της Θράκης, για την  μεταφορά σχιστολιθικών προϊόντων από τις Η.Π.Α, θα μεταβάλουν τα στρατιωτικά δεδομένα στην περιοχή, από ελληνικής πλευράς.

Και αυτή η αναφορά γίνεται έχοντας γνώση ότι, τόσο οι αγωγοί μεταφοράς ενέργειας, όσο και οι ευρύτερες εγκαταστάσεις των Η.Π.Α σε ξένες χώρες, φυλάσσονται από τις ίδιες στρατιωτικές τους δυνάμεις, με παράλληλη μετακίνηση των όποιων άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην περιοχή.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, η κατάσταση όπως αυτή δημιουργείται τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο, δημιουργούν και νέα δεδομένα που μπορεί και να σχετίζονται και με τις παρακάτω αποκλειστικές πληροφορίες του Army voice

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ:  Τι ετοιμάζει το Πολεμικό Ναυτικό για τις δυο περιοχές

Δυο ιστορικές διοικήσεις, η Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος(ΝΔΒΕ) και η Ναυτική Διοίκηση Ιονίου (ΝΔΙ), φαίνεται ότι θα βάλουν λουκέτο στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΓΕΕΘΑ έχει ζητήσει από το Πολεμικό Ναυτικό να συνεισφέρει στο κλείσιμο Μονάδων, κατ' αναλογία με τις Μονάδες που μελετάται να κλείσουν στον Στρατό Ξηράς. Στα σχέδια του ΠΝ είναι να "θυσιάσει" την Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος και τη Ναυτική Διοίκηση Ιονίου, για να εξοικονομήσει λίγες θέσεις προσωπικού.

Τα σχέδια αυτά βρίσουν τις αντιρρήσεις αρκετών στελεχών, που υποστηρίζουν ότι εάν κλείσουν αυτές οι Μονάδες, τότε δεν θα υπάρχει ναυτική παρουσία στα δυο μεγάλα λιμάνια, την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Μάλιστα οι πληροφορίες υποστήριζαν ότι δεν μπορεί την ώρα που στην Βόρεια Ελλάδα συμβαίνουν σημαντικές επενδύσεις αλλά και υπάρχουν σημαντικά σχέδια σε εξέλιξη, όπως για παράδειγμα ο αγωγός ΤΑP ή οι βλέψεις τόσο των Αμερικανών όσο και των Ρώσων που έχουν εκδηλωθεί για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης να μην υπάρχει παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή.

Η περιοχή ευθύνης της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδας είναι η θαλάσσια περιοχή και οι ακτές από τις εκβολές του ποταμού Έβρου (σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας) μέχρι το Ακρωτήρι Κουτσούμπος (περίπου το Βόρειο άκρο του όρους Πήλιο). Επίσης, περιλαμβάνεται και η νήσος Θάσος.

Η αποστολή της σήμερα είναι η συμβολή στην υλοποίηση των έργων του ΠΝ κατά την Ειρήνη και τον Πόλεμο, μέσα στην περιοχή ευθύνης της. Πιο συγκεκριμένα, η ΝΔΒΕ ασχολείται με τη θαλάσσια επιτήρηση, την παράκτια άμυνα, τον έλεγχο και τον συντονισμό των ενεργειών των διαφόρων Λιμενικών και λοιπών Κρατικών οργάνων και Υπηρεσιών, για την από τη θάλασσα εξασφάλιση της Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας. Επίσης, με την εκπροσώπηση του ΠΝ, τις επιτάξεις, την κινητοποίηση και την επιστράτευση του ΠΝ, μέσα στην περιοχή ευθύνης της.

 Το σχέδιο για το λουκέτο στις δυο ναυτικές διοικήσεις ακόμα δεν έχει λάβει την τελική έγκριση από το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο, υπάρχουν κάποιες κινήσεις όπως μεταθέσεις προσωπικού σε άλλες μονάδες, αφού όπως πληροφορούνται θα κλείσουν οι Μονάδες.

Η Ναυτική Διοίκηση Ιονίου(ΝΔΙ), εγκαταστάθηκε στην Πάτρα το 1939 με την επωνυμία ΝΑΠ/1 με έδρα το ΕΥΔΡΟΜΟ "ΕΛΛΗ".

Η ΝΔΙ άσκησε αξιόλογη δράση τόσο στον πόλεμο ως ΝΑΠ/1 όσο και κατά την διάρκεια του εμφυλίου ως ΝΔΔΕ. Κατά τον Δεκέμβριο του 1944 η ΝΔΙ οργάνωσε Μοίρα ελαφρώς εξοπλισμένη με την οποία έλεγχε κάθε κίνηση που γινόταν στον Πατραϊκό και Κορινθιακό κόλπο. Μετά τον Δεκέμβριο του 1944, η δράση της ΝΔΙ περιορίστηκε στην ασφάλεια των Δυτικών ακτών της Ελλάδος και την αστυνόμευση των λιμένων της περιοχής αυτής, αφού δεν είχαν εγκατασταθεί ακόμα λιμενικές αρχές.

Η δράση της ΝΔΙ επανεμφανίζεται κατά τον εμφύλιο του 1948,με εκτέλεση περιπολιών από τα αποσπασμένα σ' αυτήν πλοία, ενός (1) Αντιτορπιλικού και τριών (3) Ακταιωρών.

Με τις εν λόγω περιπολίες ελεγχόταν  ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή της ΝΔΙ. Μετά το περάς του εμφυλίου η δράση της ΝΔΙ συνίσταται στην από καιρό της ειρήνης μελέτη και οργάνωση της περιοχής της, καθώς και της μετάπτωσης αυτής σε ετοιμοπόλεμη κατάσταση2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στρατηγέ λόγω των "ανακατατάξεων" στην περιοχή της Μακεδονίας (μας) προφανώς έχουν πάρει γραμμή να κλείσουν όσους θύλακες άμυνας μπορούν να υπάρξουν,ακόμα και παροπλισμένους...

Δημήτρης Κυπριώτης είπε...

Σωστή η παρατήρηση!