Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018

Σοβαρή εξέλιξη για τα παγκόσμια δεδομένα αποτελεί η απέλαση 60 Ρώσων από τις ΗΠΑ, αλλά και το μπαράζ απελάσεων από άλλες χώρες.

Στην απέλαση εξήντα Ρώσων, μεταξύ των οποίων και δώδεκα ατόμων που έχουν χαρακτηριστεί αξιωματικοί ασφαλείας και έχουν τοποθετηθεί στα Ηνωμένη Έθνη, στη Νέα Υόρκη, προχωρά η κυβέρνηση Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως ποινή για την δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ σε βρετανικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διέταξε σήμερα την απέλαση εξήντα Ρώσων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ, λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στην επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ νωρίτερα αυτό τον μήνα στη Βρετανία, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Η εντολή απέλασης περιλαμβάνει δώδεκα αξιωματικούς των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών από τη ρωσική αποστολή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και αντανακλά τις ανησυχίες ότι οι δραστηριότητες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών γίνονται όλο και περισσότερο επιθετικές, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που μιλούσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες, με αφορμή την ίδια υπόθεση και ως ένδειξη αλληλεγγύης στη Βρετανία, η οποία έχει ήδη απελάσει 23 Ρώσους από το έδαφος της. Συγκεκριμένα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πληροφορίες των ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο θα προχωρήσει στην απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών, ενώ αντίστοιχος είναι ο αριθμός και στη Γαλλία. 


Πάντως η Μόσχα έχει αρνηθεί ότι ευθύνεται για την επίθεση στον Σκριπάλ και στην κόρη του, στις 4 Μαρτίου στην πόλη Σάλσμπερι, στην πρώτη γνωστή επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Σε αλληλεγγύη με το Ηνωμένο Βασίλειο», ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι επίσης θα προχωρήσει στην απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τη διπλωματική θέση τους, «για να υπονομεύσουν την ασφάλεια και τη δημοκρατία του Καναδά».

Τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Παρασκευή να λάβουν πρόσθετα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας για την επίθεση εναντίον του Σκριπάλ, ο οποίος βρέθηκε αναίσθητος σε ένα παγκάκι μαζί με την κόρη του στη νότια αγγλική πόλη Σάλσμπερι.

Ρωσία: «Εχθρικό» βήμα οι απελάσεις

Τέλος, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο RIA, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε τις απελάσεις ένα «εχθρικό» βήμα και ανακοίνωσε ότι θα ανταποδώσει σε αυτές αναλόγως τις επόμενες ημέρες, σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

«Η αντίδραση θα είναι συμμετρική. Θα εργαστούμε πάνω σε αυτή τις επόμενες ημέρες και θα ανταποδώσουμε με τη σειρά μας σε κάθε χώρα ξεχωριστά», αναφέρει πηγή του ρωσικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο. Η Μόσχα επιπλέον αναφέρει ότι οι σύμμαχοι της Βρετανίας ακολουθούν τυφλά τις αρχές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Εντούτοις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι την τελική απόφαση για τη ρωσική αντίδραση στο κύμα απελάσεων θα την πάρει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αναλυτικά οι χώρες της ΕΕ που θα προχωρήσουν σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών
- Η Γερμανία απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή πράξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία.
- Η Γαλλία ανακοίνωσε επίσης την απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωμάτων, οι οποίοι έχουν διορία μίας εβδομάδας να φύγουν από τη χώρα, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
- Η Πολωνία έδωσε διορία μέχρι τις 3 Απριλίου σε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες να φύγουν από τη χώρα, με τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών Γιάτσεκ Τσαπουτόβιτς να κάνει επίσης λόγο για πράξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία.
- Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι απελαύνει δύο Ρώσους διπλωμάτες, οι οποίοι έχουν διορία μίας εβδομάδας να φύγουν από τη χώρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η απόφαση αυτή ελήφθη «σε ένδειξη αλληλεγγύης με τη Βρετανία και σε συντονισμό με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους εταίρους μας».
- Η Ρουμανία θα απελάσει έναν διπλωμάτη από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Βουκουρέστι.
- Έναν Ρώσο διπλωμάτη θα απελάσει και η Λετονία «σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία». Ο υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβις κατηγόρησε μέσω Twitter τη Μόσχα, ότι παραβιάζει τη Σύμβαση της Βιέννης.
- Η Τσεχία θα απελάσει τρεις διπλωμάτες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.
- Άλλοι τρεις Ρώσοι διπλωμάτες θα απελαθούν από τη Λιθουανία. Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε 44 πρόσωπα.
- Η Ολλανδία θα απελάσει δύο διπλωμάτες, τους οποίους χαρακτηρίζει «πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών», από την πρεσβεία στη Χάγη, δίνοντάς τους περιθώριο δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τη χώρα.
- Δύο Ρώσους διπλωμάτες απελαύνει και η Δανία, επίσης σε αλληλεγγύη προς τη Βρετανία, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Άντερς Σάμουελσεν.
- Η Εσθονία θα απελάσει τον στρατιωτικό ακόλουθο της Ρωσίας στο Ταλίν, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Σβεν Μίκσερ. «Σήμερα το απόγευμα καλέσαμε τον Ρώσο πρεσβευτή στον οποίο επισημάναμε ότι ο στρατιωτικός ακόλουθος πρέπει να φύγει από τη χώρα», είπε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι «οι ενέργειές του δεν είναι συμβατές με τη Σύμβαση της Βιέννης».
- Ένας Ρώσος διπλωμάτης θα απελαθεί από τη Φινλανδία.
- Η Κροατία χαρακτήρισε «ανεπιθύμητο πρόσωπο» (persona non grata) έναν Ρώσο διπλωμάτη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, επίσης σε αλληλεγγύη προς τη Βρετανία.
- Η Σουηδία ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη.
- Η Σλοβακία, τέλος, ανακοίνωσε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών ότι «εξετάσει τα μέτρα που θα ληφθούν», καθώς «υπάρχουν περισσότερες από μία επιλογές στην
Πηγή: Καθημερινή


Δεν υπάρχουν σχόλια: