Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ τους Άγγλους δυνάστες της Κύπρου και τους Ήρωες Αγωνιστές του Κυπριακού Αγώνα!Του Δημήτρη Κυπριώτη

Ενώ ο διάδοχος του Αγγλικού θρόνου μετά της συζύγου του πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, κάποιοι ξέχασαν πολύ γρήγορα την ημερομηνία τη σημερινή, που είναι πολύ σκληρή για το θρόνο και την πολιτική της Αγγλίας σε βάρος του Κυπριακού Ελληνισμού. 

Αλήθεια, δεν βρέθηκε κάποιος από την "αριστερή"  κυβέρνηση, αλλά και την Προεδρία της Δημοκρατίας, της Ελλάδας, να θυμηθεί τις θηριωδίες των Άγγλων στην Κύπρο και να αναβάλλει, έστω για λίγες ημέρες,  το ταξιδιωτικό πρόγραμμα του Καρόλου και της Καμήλας στη χώρα μας;

Επειδή όμως την Ιστορία μας δεν επιτρέπεται να την ξεχνάμε, γιατί τότε και το έθνος μας θα ξεχαστεί, ας κάνουμε εμείς, όπως και πολλοί άλλοι, αυτό που οφείλουμε  σε ένδειξη αιώνιας ευγνωμοσύνης στους ήρωες της Κύπρου. Απέναντι σε όλους αυτούς που έπεσαν για την Λευτεριά και την Ανεξαρτησία της, ενός αγώνα που  συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, ξεκινώντας από τους Ήρωες   Μιχαήλ Καραολή και  Ανδρέα Δημητρίου!

Ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου υπήρξαν οι πρώτοι αγωνιστές του Κυπριακού Αγώνα που καταδικάσθηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν από τους άγγλους δυνάστες.

Ο Μιχαλάκης Καραολής γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1933 στο Παλαιοχώρι Πιτσιλιάς και ήταν το τέταρτο παιδί του Σάββα και της Παναγιώτας Καραολή. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και διορίστηκε δημόσιος υπάλληλος. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τον στίβο ως αθλητής του ΑΠΟΕΛ. Εντάχθηκε από τους πρώτους στην ΕΟΚΑ και πήρε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα με την ομάδα του Πολύκαρπου Γεωρκάτζη.! 

Στις 28 Αυγούστου 1955, μαζί με τον συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου σκότωσαν τον αστυνομικό Ηρόδοτο Πουλλή, την ώρα που παρακολουθούσε μια συγκέντρωση του ΑΚΕΛ. Ο Παναγιώτου διέφυγε, ενώ ο Καραολής συνελήφθη σε ενέδρα από τις αγγλικές δυνάμεις και φυλακίστηκε στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. 

Στις 28 Οκτωβρίου καταδικάσθηκε σε θάνατο, παρότι η σφαίρα που σκότωσε τον ελληνοκύπριο αστυνομικό προέρχοταν από το όπλο του Παναγιώτου. Οι Αγγλοι δεν του συγχώρησαν ότι κατά τη διάρκεια της ανάκρισης δεν είχε αποκαλύψει τους συναγωνιστές του.

Ο Ανδρέας Δημητρίου γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1934 στον Άγιο Μάμα Λεμεσού και καταγόταν από πάμπτωχη πολυμελή οικογένεια. Φοίτησε για τρία χρόνια στο Νυχτερινό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και στη συνέχεια έπιασε δουλειά σε κατάστημα εκρηκτικών και κυνηγετικών ειδών. Από μικρός αναμίχθηκε στον συνδικαλισμό και διατέλεσε γραμματέας της Συντεχνίας Αχθοφόρων. Νεαρός αγωνιστής της ΕΟΚΑ, πρωτοστάτησε στην αρπαγή οπλισμού από τις κατοχικές αρχές της Αμμοχώστου. Τα όπλα προωθήθηκαν σε διάφορες αντάρτικες ομάδες, οι οποίες μέχρι τότε ήταν εφοδιασμένες σχεδόν μόνο με κυνηγετικά. 

Στις 22 Νοεμβρίου 1955 κατηγορήθηκε ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε στην Αμμόχωστο τον πράκτορα της «Ιντέλιτζενς Σέρβις», Σίντνεϊ Τέιλορ. Συνελήφθη και καταδικάσθηκε σε θάνατο.

Στις 10 Μαΐου 1956, ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου απαγχονίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας. Η γενναία στάση τους μπροστά στους δημίους τους και το γεγονός της θανάτωσής τους προκάλεσαν παγκόσμια αντίδραση και κατακραυγή. 

Την προηγούμενη μέρα (9 Μαΐου 1956) στην Αθήνα, 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών, που ζητούσαν την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. 

Προς τιμήν των δύο ηρώων, πολλοί δρόμοι στην Ελλάδα και την Κύπρο φέρουν το όνομά τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: